Istine i zablude o hrani

Istine i zablude o hrani

Od silnih proizvoda na policama prodavnica, danas je teško prepoznati šta je stvarno zdravo, a šta se samo tako reklamira. Istraživanja su pokazala da 2 od 3 osobe kupuje proizvode samo zato što na njima piše da su bez šećera, diet i slično. Napravili smo listu od 5 istina i zabluda o hrani, a postoji ih na hiljade.


1. Svinjska mast nije zdrava

Prema istraživanju iz 2018. u kojem je analzirano 1000 sirovih namirnica, svinjska mast je zauzela visoko 8. mesto. Mast je dobar izvor vitamina B i minerala. Pored toga, sadrži i oleinsku kiselinu koja je dobra za srce, artierije i kožu.


2. Vitaminska voda

Sadrži dodate vitamine i minerale i ožnačena je kao zdrava. Preporučuju se ljudima koji se bave fizičkom aktivnošću, jer daje dodatnu energiju. Da li je stvarno tako? Vitaminska voda sadrži velike količine šećera, naročito fruktozu. Prekomerna konzumacija fruktoze može povećati holesterol u krvi, trigliceride, krvni pritisak itd.


3. Proizvodi bez šećera

Proizvodi koji ne sadrže sećer, obavezno sadrže zaslađivače. Posledice zaslađivača cemo verovatno tek saznati, zato što mnogi od njih nisu ni testirana na ljudima, ali se uveliko koriste. Najvise Aspartam i Sukraloza (Splenda).


4. Maslac vs margarin

Iako je godinama važila propaganda protiv maslaca u korist margarina, maslac je znatno zdraviji od margarina jer je prirodan proizvod koji ne sadrži transmasne kiseline. 


5. Jaja i holesterol

Jaja sadrže veliku količinu holesterola, ali taj holesterol ima zanemarljiv uticaj na krvni holesterol. Jaje je jedna od najkompletnijih namirnica. Jaja su dobar izvor proteina. Bogati su vitaminima i mineralima. Čovek može da iskoristi 95% hranljivih materija iz jajeta.


About the author

admin

View all posts

1 Comment

Vaš komentar