Svaka domaćica treba da zna da spremi ovih 5 jela i to bez recepta!

Svaka domaćica treba da zna da spremi ovih 5 jela i to bez recepta!

Svaka prosečna domaćica ume da skuva makar jedno od ovih jela. Poznati smo po svojoj gostoprimljivosti, savršenim kulinarskim umećima, kao i sposobnostima da „od ništa naprave nešto“.

Skoro svaka žena od četrdeset i nešto godina u pola dana i noći, bez recepta ume da spremi ova jela:

Domaći hleb

Šta je tu teško? Stavite pola kilograma belog brašna, kašičicu soli, prstohvat šećera i malo kvasca. Dodate vodu i sve lagano umesite. Ostavite da dostoji sat – dva, pa onda radnu površinu pospete brašnom, istresete testo pa lagano mesite dok se ne stvori meka i topla loptica. Pečete na 200 stepeni, dvadesetak minuta. Tajna domaćice: Testo se mesi isključivo rukom. Zaboravite na kašike i varjače.

Sarma

Kuća nije dom dok u njoj ne zamiriše domaća sarmica. Dvadesetak listova kiselog kupusa pakujete u male sarmice punjene kombinacijom mesa, luka, šargarepe i pirinča. Sve se to stavi u duboku šerpu i kuva se sa slaninicom na laganoj vatri (što duže – to bolje). Tajna domaćice: U sarmu uvek ide kombinacija mlevenog mesa (junetina/svinjetina sa vrlo malo suvog mesa), a u lonac sa sarmicama uvek se kuvaju svinjska dimljena koža ili nekoliko parčića slaninice.

Domaća kokošija supa

Gusta i žuta, puna svežeg povrća i dosta peršuna… Ova supa je lek, a to je i naučno dokazano. Prosečnadomaćica je sprema onog momenta kada njeno dete kine, makar i slučajno. Brzo se sprema i izuzetno je hranljiva. U prazan lonac stavite jednu glavicu crnog luka isečenu na četvrtine i pustite da luk pocrni sa svake strane. Zatim dodate vodu (gotovo do vrha lonca), piletinu, šargarepu, koren peršuna i kuvate pola sata. Zatim dodate testeninu i list peršuna i kuvate još desetak minuta… Začinite i servirate. Tajna domaćice: Crni luk ne čisti do kraja nego ostavi ljuske koje su pune vitamina i supu boje u crveno. Pred serviranje izvadi ljuske od luka da ukućani ne vide, jer neke stvari ipak moraju da ostanu tajna.

Kačamak

Doručak koji se jede isključivo nedeljom. Sprema se jednostavno. U ključalu vodu doda se so i kukuruzno brašno, umeša se u kašu a zatim se doda i malo maslaca pa se sve lagano ukuva. Služi se sa domaćim kajmakom i sirom. Tajna domaćice: Uz ovaj doručak će obavezno da posluži i nekoliko kriškica domaćeg suvog mesa lagano zagrejanog na tiganju (čisto da kuća zamiriše).

Lenja pita od jabuka

Nema žene koja ne zna da spremi lenju pitu od jabuka. Izuzetno mekan i vazdušast kolač koji „miriše na kilometar“. Savršena kombinacija brašna, šećera, jaja, mleka, jabuka i cimeta… Tajna domaćice: Ovaj kolač sprema isključivo kad kiša pada i kad dođu prvi hladni dani. Kuća tada postaje omiljena stanica njenim ukućanima.

(Izvor: Stil)

About the author

admin

View all posts

Vaš komentar