Šta je to VURDA i kako se pravi

Šta je to VURDA i kako se pravi

Priprema vurde:Za kilogram vurde potrebne su 4 litre mleka.
Mleko je potrebno skuvati u većoj šerpi, jer bi trebalo da vri još dva-tri minuta nakon što provri.
Kada se mleko prohladi i bude jedva toplo, dodati mu potkvas (kiselo mleko).
Sipati mleko u cedilo (čistu belu retku krpu), zavezati krajeve cedila i okačiti (recimo o oklagiju stavljenu na duboki lonac, da visi) kako bi iscurila sva tečnost.

Dobijeno kiselo mleko sipati u šerpu. Sadržaj ne sme da se trese kada se šerpa protrese, što je dokaz da je kiselo mleko dobro oceđeno.
Dodati so. Domaćice određuju količinu na osnovu iskustva i mere je šakama. Neiskusne mogu tokom dodavanja soli probati kiselo mleko. Ovo je neka vrsta poluproizvoda, takozvana presna vurda, koja može odmah da se jede. Ali još nije ono pravo.
Kiselo mleko sipati u čistu posudu, prethodno ispranu vrelom vodom. Ranije se stavljalo u zemljane lonce i drvene čabrice ili buriće, a danas u plastične kofe i kofice, zavisno od količine.
Na kraju posudu prekriti suvom čistom belom krpom, pritisnuti kamenom, koji je prethodno dobro opran i ispran vrelom vodom i ostaviti da stoji tri do četiri nedelje, da prevri. U stvari, proces vrenja se kod vurde nikada ne završava, ali ona stajanjem dobija bolji ukus.
Oni koji žele da ubrzaju proces vrenja, ali i da vurda dobije kiselkastiji ukus, prilikom stavljanja kiselog mleka u kantice dodaju joj i papriku koja mora da bude potpuno zdrava (“nemanosana”). Na sloj kiselog mleka oko 10 cm debljine staviti opranu i obrisanu papriku kojoj je isečena drška, tako da ostane samo krajičak. Svaka paprika se prethodno umoči u so s jedne strane. Paprike ređati tako da između njih ostane razmak koji se popunjava kiselim mlekom. Preko paprika sipati kiselo mleko i tako ređati sve dok ima materijala. Poslednji sloj je kiselo mleko.
Prekriti krpom, pritisnuti kamenom i ostaviti da odstoji nedelju dana.ŠTA JE TO VURDA I KAKO SE PRAVI: srpski mlečni specijalitet o kome se malo zna..Jedan od najmlađih domaćina Milan Popović (19) iz sela Radinaca, još kao mali od majke i bake naučio je da spravlja vrhunsku vurdu.“Prava vurda se pravi isključivo od kravljeg mleka, koje se prokuva, ohladi, uzme se mala količina kiselog mleka, kod nas poznatija kao potkvasa, to se sve sjedini i utopli da se potkvasi. Kad se mleko ukiseli, procedi se kako bi se izbacila voda i tada može da se servira kao presna sa malo soli, ili za zimu se konzervira sa suvom paprikom koja se usoli, onda ona prevri i može da se konzumira sa bilo kojim jelom, a najbolje sa domaćom ljutom rakijom”, kaže mladi Milan.

About the author

admin

View all posts

Vaš komentar