Čorbast pasulj ( Grah )

Čorbast pasulj ( Grah )

Stara narodna izreka kaže “Pasulj junaka hrani”, ona druga narodna kaže “Dobar pasulj se daleko čuje” . Dobro, ovaj druga možda i nije izreka, ali je dobro poznata. Iako ga često nazivaju sirotinjskom i seljačkom hranom, pasulj je sve samo nije to. Veoma je dobar izvor proteina biljnog porekla i vlakana. Bogat je hranljivim sastojcima koji pozitivno utiču na zdravlje. Za mnoge omiljena hrana.


Sastojci

  • 500gr pasulja
  • 500gr suvih rebara
  • 2 glavice crnog luka
  • malo masti
  • 1 kašika brašna
  • aleva paprika

PRIPREMA

1.Uzmite veći lonac, sipajte vodu i potopite pasulj. Pasulj bi trebalo da odstoji preko noći u vodi. Kada pasulj odstoji on nabubri i mnogo brže se skuva, ali to nije neophodno. Stavite lonac na šporet i ostavite ga oko 5-10 minuta dok ne provri.

2. Kada voda provri, sklonite lonac i prospite tu vodu. Sipajte novu vodu i vratite na vatru. U drugu posudu iseckajte dve glavice crnog luka i malo propržite. Ako ne volite luk, ne morate ovo da radite. Suva rebra malo properite. Dodajte luk i rebra u lonac u kom je pasulj.

3. Pasulj nemojte soliti odmah, jer su rebra sama po sebi slana. Probajte i solite po potrebi. Dodajte biber u zrnu i lovorov list. Nemojte da dodajte nikakvo povrće, jer pasulj i treba da bude jednostavan, a ukusan.

4. Pasulj se kuva oko 2-3 sata. Oko 15 min pred kraj dodajemo zapršku. Zaprška i nije najzdravija stvar, ali je pasulj mnogo ukusniji sa njom. Pasulj možete skuvati na isti način i bez zaprške.

5. Klasična zaprška za pasulj i se pravi od masti, brašna i aleve paprike. Priprema je laka. Dodajte mast, pa brašno. Brašno se prži dok se ne dobije zlatna boja, doda se aleva paprika i polako se razredi sa delom čorbe. Nakon toga se sve sipa u pasulj. Kuvajte pasulj još 15 minuta, dok se sve ne sjedini.

Prijatno.

About the author

admin

View all posts

Vaš komentar