DAN KADA JE GELER PREKINUO DEČJE SNOVE: Milicu je majka spremala da zaspi, a bombama su je uspavali zauvek

DAN KADA JE GELER PREKINUO DEČJE SNOVE: Milicu je majka spremala da zaspi, a bombama su je uspavali zauvek

Da je živa, Milica Rakić bi danas imala 22 godine. Njeno ime ostalo je duboko urezano u narodu. Ubijena je 17. aprila 1999. godine kada ju je tokom NATO bombardovanja pogodio geler u kući u Batajnici.

Te 1999. godine osvanuo je prolećni 17.april. Bombardovanje je počelo dvadesetak dana ranije, i porodica Rakić je mislila da gore ne može biti… Nažalost prevarili su se.

Oko 21 sat, tog kobnog 17. aprila sirene su označile vazdušnu opasnost. „Milosrdni anđeo“ je krenuo u još jednu svoju genocidnu misiju. Samo 45 minuta nakon toga raketa pogađa kuću porodice Rakić u Batajnici… Pogađa devojčicu koja nije bila ni svesna da se oko nje odvija rat, pogađa trogodišnju Milicu Rakić! U proleće, kada se sve rađa, Milica je umrla.

Mala Milica je bila na noši u kupatilu… Mama ju je samo na tren ostavila kako bi joj pripremila krevet za spavanje, međutim nije ni znala da će taj krevet ostati prazan i da će njena ćerka zaspati sama pre nego što je mama spusti u toplu postelju.

Vrata na kupatilu su bila otvorena. Začula se jaka detonacija, stakla su popucala, pločice i fasada, sve se razletelo! Kako je ranije ispričao, Žarko, tata stradale devojčice utrčao je u kupatilo. Taj prizor će mu zuvek ostati u sećanju: dete mu je ležalo mrtvo na podu, oko nje je bilo prepuno krvi, ali nadao se da je Milica i dalje živa… Uzeo ju je u ruke, sjurio se niz stepenice, odneo u auto i prevezao u bolnicu, međutim tamo su mogli samo da konstatuju smrt.

Vest o smrti male Milice potresla je čitavu zemlju! Ionako besni na nepravdu koja im se događa, narod je bio još ogorčeniji na NATO trupe koje su usmrtile nedužnu trogodišnju Milicu Rakić.

Komšije nesrećne porodice su sa užasima opisivale stravičan događaj. Jedan od suseda je izjavio: „Čuo sam detonaciju. Onda sam čuo vrisak. To je bio najužasniji vrisak koji sam ikada čuo u životu. Onda kuknjavu i zapomaganje.”

Bol ne jenjava, tuga ne prestaje. Roditelji male devojčice snagu su našli u starijem sinu Aleksi, ali i u ćerci, koju su dobili nakon Miličine smrti. Naime, u trenutku tragedije, mama trogodišnje devojčice je bila je trudna, a za to je tek posle nesreće saznala. Trudnoću je provela na putu do i od mesta večnog počinka prve ćerke.

Srpska Pavoslavna Crkva je pokrenula inicijativu da se Milica Rakić kanonizuje, što znači da će biti proglašena za sveca. U manastiru Tvrdoš, koji se nalazi na samom jugu Republike Srpske, kod Trebinja, napravljena je freska sa likom Milice Rakić, a prave se i ikone. Na fresci piše: ”Sv.n.muč. od NATO. Milica dete”.

About the author

admin

View all posts

Vaš komentar