ISPOVEST BAKE NIKOLINE STARE 107 GODINA I NJENE 75 GODINA STARE CERKE…VREDI PROCITATI I ZAPITATI SE

ISPOVEST BAKE NIKOLINE STARE 107 GODINA I NJENE 75 GODINA STARE CERKE…VREDI PROCITATI I ZAPITATI SE

Bila sam sedmo dijete koje je živjelo u kući svojih roditelja.Rodjena sam 1 decembra 1910 godine.Od tada prošao je vijek ,a ja i danas živim u blizini gdje sam došla na svijet. Sada imam 107 godina, i povrh teškog života, opet sam rodila desetero djece, ostala mi briga o slijepoj kćeri,veli baka Nikolina. Kćerka Ljiljana ima danas 75 godina.
Kad nas vidi, slijepa Ljiljana diže se s kreveta. Pozdravljamo je, tako da ona stavlja ruke na nas, kao da je to znak blagoslova. Baka Nikolina je blijeda, vrlo siromašna žena, ali još uvijek ima živahni pokret. Ljiljana ne vidi, ali je znatiželjna, želeći saznati tko je u kući. Ne činimo se sumnjivim. Lice u lice čitaju sve. Sve brige o životu, desetero djece koja su odrasla i kuće koju je podigla, je bilo na baki Nikolini.koja prisjećajući se kaže:
“Desetero djece imala sam, shvaćate li? Deset! Zapravo, dvanaest, ali samo deset živjelo! I nijedno nije rođeno kao sada, u bolnici… Neki od njih su se rodili na terenu. To je bilo takvo vrijeme. Nismo bili bogati. Imali smo tri hektara zemlje. Od ponedeljka bi bili u polju i vratili se tek u subotu navečer kući. I kćerka Ljiljana dodaje..mama nas je tad sve prala i pripremala za narednu nedjelju. Zadnja je spavala,a prva ustajala. Možda mislite da je čovjek koji toliko živi odmarao svoj život. Moja majka nije imala dan u svom životu da nije radila 12-13 sati. Radila je sve i kad nije mogla raditi. Podigla djecu i unučad.Od desetero djece, samo četvoro živo. A broj unučadi ne zna baka..stalo je na 63. Čudno?Da,ali. ali. ko će znati njihov broj?
Ko bi pomislio da ću ostati ovdje cijeli život? “Rekla je baka, pogled spustivši na zemlju, pitajući se?

About the author

admin

View all posts

Vaš komentar