DANAS JE SVETI PROKOPIJE! Čuvar dece i zaštitnik rudara!

DANAS JE SVETI PROKOPIJE! Čuvar dece i zaštitnik rudara!

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog velikomučenika Prokopija
Rođen u Jerusalimu, otac mu je bio hrišćanin, a majka neznabožac.Zvao se Neanije. Kada je porastao video ga je car Dioklecijan i toliko ga je zavoleo da ga je odmah uzeo u svoj dvor, gde je bio pri njegovoj vojsi. Kada je Dioklecijan odlučio da progoni hrišćane, poslao je Neanija u Aleksandriju s jednim vojnim odredom i naredio im da zatru tamošnje hrišćane.
Na tom putu jedne noći dogodio se jak zemljotres i Neanije je čuo Božiji glas.
– Neanije, kuda ideš i na koga ustaješ – upitao je glU tom trenutku ukazao se u vazduhu presveti krst, kao od kristala, i od njega dođe glas: “Ja sam Isus raspeti Sin Božji”.I još mu Gospod reče: “ovim znamenjem koje si video pobeđuj neprijatelje svoje, i mir moj biće s tobom”.
Taj doživljaj potpuno je obrnuo i promenio život vojvode Neanija. Tražio je da mu naprave onakav krst kakav je video.Umesto da krene na hrišćane on je s vojskom ipak krenuo protiv Agarjana, i kao pobednik ušao je u Jerusalim gde je majci rekao da je sada hrišćanin.Nakon toga mučen je i bačen u tamnicu gde mu se opet javio Hrist koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije.Izveden je na gubilište i tada je podigao ruke prema istoku i pomolio se Bogu za bedne, siromašne i nevoljne, a naročitu za crkvu i pravoslavlje.S neba mu je javljeno da mu je molitva uslišena nakon čega je stavio glavu pod mač i i otišao Gospodu Bogu.Upokojio je se 303. godine.

OBIČAJI NA SVETOG PROKOPIJA
U nekim krajevima Srbije narod smatra da je na dan Svetog Prokopija dobro venčavati se jer se ovaj svetac smatra zaštitnikom mladenaca koje blagosilja i pohodi.Takođe, na današnji dan nikako nije dobro, kako kažu običaji, da se kopa ili sahranjuje. U nekim krajevima Srbije, na Svetog Prokopija nije se ni kupalo.Ovog sveca rudari smatraju svojim zaštitnikom, a smatra se i da je on čuvar dece.

About the author

admin

View all posts

Vaš komentar