Narod je to UVEK ZNAO! Patrijarh Pavle i ZVANIČNO POSTAJE SVETAC

Narod je to UVEK ZNAO! Patrijarh Pavle i ZVANIČNO POSTAJE SVETAC

Sveti arhijerejski sabor SPC započeće zasedanje 9. maja u Žiči, a u radnom delu Sabora bi, kako se saznaje, mogla biti pokrenuta i tema dugoočekivanje kanonizacije patrijarha Pavla.

Prema rečima dobro upućenog izvora, ta tema se nameće ovog proleća, buduće da se ove godine navršava 10 godina od smrti omiljenog srpskog patrijarha, da je sve više isceljenja koja se dešavaju na njegovom grobu i, što je najvažnije, ovo je godina u kojoj SPC obeležava svoj najveći jubilej – 800 godina autokefalnosti.

Verski analitičar Draško Đenović naglašava da se patrijarh Pavle u narodu odavno doživljava kao svetac, tako da bi eventualna kanonizacija bila samo formalnost.

Protođakon Ljubomir Ranković, glavni urednik “Glasa Crkve”, takođe nema dilemu da je patrijarh Pavle odavno svetac za srpski narod, ali se pita da li smo mi njega dostojni i da li smo zaslužili da u naše vreme bude kanonizovan. Dodaje da njegovu veličinu neče ni povećati ni umanjiti to što će vladike ove godine izglasati predlog i proglasiti ga svetiteljem.

– Njegov značaj će, kako vreme bude prolazilo, biti sve veći. On je najveći kapital i blago srpske crkve i srpskog naroda. Crkva sa tim stvarima nikada nije žurila, ni Sveti vladika Nikolaj ni Sveti Sava nisu tako brzo kanonizovani, ali videćemo šta će biti na saboru – navodi on.

Od predloga za kanonizaciju do odluke može proći i po nekoliko godina. Kada se odluka donese, pripremaju se ikona svetitelja i svečana pesma, tropar. Svetac se proglašava na svečanoj liturgiji, koju služe članovi Sabora. Nakon kanonizacije, Crkva obaveštava ostale pravoslavne crkve, i moli ih da tog sveca unesu u svoj kalendar.

Poslednja tri novoproglašena sveta mučenika su Grigorije Pećki, Vasilije Pekar iz Peći i mučenica Bosiljka Rajačić iz Pasjana kod Gnjilana.

Izvor: Srbija Danas

About the author

admin

View all posts

Vaš komentar