Krčedinska ada skriveni dragulj turizma na Dunavu

Krčedinska ada skriveni dragulj turizma na Dunavu

Opština Inđija ima brojne lokalitete koji predstavljaju ogroman turistički potencijal, ali ono što nadležni iz lokalne Turističke organizacije izdvajaju kao dragulj turizma jeste Krčedinska ada.

Ako vam se ikada u životu ukaže prilika da posetite jedan od najlepših rezervata prirode na Dunavu, a reč je o velikom panonskom ostrvu, ne smete je propustiti. Iako se do nje teško stiže, jer poseta zavisi isključivo od nivoa reke, nije nemoguće.

Ada se nalazi na prostoru koviljsko-petrovaradinskog rita u rukavcu koji se proteže preko puta Krčedina , na površini od oko devet kvadratnih kilometara i obalom dugačkom oko deset kilometara.

Ostrvo koje je pod zaštitom države sadrži velike površine sa šumskim kompleksom kanadske topole, brojne rukavce i bare i predstavlja pravi raj za avanturiste i ljubitelje prirode.

Nekoliko stotina konja, podolskih goveda, balkanskih magaraca, mangulica i drugih životinja slobodno šetaju ostrvom, tako da se stiče utisak da boravka na farmi pod vedrim nebom.

Krčedinska ada je ne samo rezervat prirode, već i izvor života za stočare koji naseljavaju levu i desnu obalu Dunava, pa tako prebacuju svoju stoku kako bi je uzgajali na što prirodniji način. U periodu kada bi voda nadolazila, velikim skelama su životinje vraćali kući.


Ovde dolaze stočari iz Kovilja, Gardinovaca, Šajkaša, Čortanovaca, Krčedina i Slankamena. Do osamdesetih godina ovde je bilo oko 850 konja, preko 1.000 grla krava , 3.000 ovaca i toliko svinja, međutim broj životinja se drastično smanjio. Posebna atrakcija na Krčedinskoj adi su magarci, kojih je oko 200.

Domaćini ove neobične životinje i muzu, jer je njihovo mleko veoma lekovito, posebno za lečenje astme, bronhitisa i sličnih bolesti

Ada predstavlja rezervat za očuvanje genetskih resursa domaćih životinja. Životinje se hrane na potpuno prirodan način, bez koncentrata i hemijskih preparata, a uslovi su kao u dobra stara vremena.

Adu u toku leta posećuju i neke divlje životinje koje dođu kopnom ili preplivaju na ostrvo, tako da je moguće pronaći šakale, divlje svinje, jelene i divlje patke.

Pored toga priobalje ade je jedno od najvećih mrestilišta šarana u Evropi, jer voda koja poplavi priobalje i rukavce stvara idealnu sredinu za polaganje ikre. Izuzev šarana ovde se mogu naći i štuke i babuške.

Krčedinsku adu pogotovo tokom letnjih meseci posećuju gosti iz cele Srbije ali i inostranstva. Turistička organizacija opštine Inđija organizuje foto-safari na adi a turisti sve češće dolaze da uživaju u lepoti i miru netaknute prirode.

About the author

admin

View all posts

Vaš komentar

error: Content is protected !!